flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ГРОМАДЯН НА ЗВЕРНЕННЯ ДО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СУДОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

14 листопада 2012, 13:43

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ГРОМАДЯН НА

ЗВЕРНЕННЯ ДО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СУДОВОЇ

АДМІНІСТРАЦІЇ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Територіальне управління Державної судової адміністрації в Дніпропетровській області здійснює розгляд звернень громадян відповідно Конституції України та згідно положень Закону України "Про звернення громадян" та інших законодавчих актів.

Територіальне управління повідомляє, що відповідно ст.5 Закону України "Про звернення громадян" у зверненні мають бути вказані прізвище, ім'я та по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання. Письмове звернення мас бути підписане заявником із зазначенням дати. Відповідно етапі 7 Закону України "Про звернення громадян" не розглядаються повторні звернення від одного і того ж громадянина з одного й того ж питання, якщо перше вирішено по суті та звернення осіб, визнаних судом недієздатними, не розглядаються скарги на рішення, що оскаржувались, подані за сплином одного року з моменту його прийняття та пізніше ніж місяців з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням.

Звернення, що надходять до територіального управління Державної судової адміністрації в Дніпропетровській області розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а у випадках додаткової перевірки у термін не більше сорока п'яти днів.

Керівниками територіального управління Державної судової адміністрації в Дніпропетровській області проводиться особистий прийом громадян другого та четвертого вівторка, третьої середи кожного місяця з 10.00 до 12.00 та з 14.00 до 16.00 години за адресою: м. Дніпропетровськ пр. К.Маркса. 57 кім.301.

До територіального управління ДСА в Дніпропетровській області надходить велика кількість звернень, які не відносяться до компетенції управління. Так, у своїх зверненнях громадяни скаржаться на неправомірні, з погляд) заявників, дії суддів, порушення процесуальних прав учасників судового процесу під час розгляду справи судом, постановлений судом вирок або рішення, звертаються з проханням перевірки матеріалів справи та втручання у розгляд справи та впливу на суддю для винесення суддею законного рішення, або надання правової оцінки діям суддів, тому такі звернення управління змушене повертати і а роз'яснювати повноваження державної судової адміністрації.

Державна судова адміністрація становить систему органів, що складається з Державної судової адміністрації України та територіальних управлінь державної судової адміністрації.

Державна судова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади, шо здійснює організаційне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, а також інших органів та установ судової системи.

До повноважень державної судової адміністрації, визначених Законом України «Про судоустрій України» і, зокрема, його статтями 119 та 126, віднесено виключно організаційне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, яке становлять заходи фінансового, матеріально-технічного, кадрового, інформаційного та організаційно-технічного характеру, спрямовані на створення умов для повного і незалежного здійснення правосуддя, вжиття заходів, фінансового, матеріально-технічного, кадрового, інформаційного та організаційно-технічного характеру, спрямованих на створення умов для незалежного здійснення правосуддя та забезпечення належних умов діяльності кваліфікаційних комісій суддів, органів суддівського самоврядування.

Згідно зі статтями 124, 126 Конституції України, статтями 12 Закону України «Про статус суддів» та статтею 14 Закону України «Про судоустрій України» забороняється втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, оскільки відправлення правосуддя відноситься виключно до компетенції суду.

Таким чином, органи державної судової адміністрації не є судовою інстанцією і не вправі переглядати судові рішення, давати вказівки судам або суддям та надавати правову оцінку діям суддів, оскільки делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Оскільки законодавством встановлено, що судді у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежними, підкоряються тільки законові і нікому не підзвітні, тому під час судового розгляду справи усі учасники судового процесу мають діяти відповідно своїх прав, щ0 передбачені процесуальним законодавством: користуватися правовою допомогою, заявляти клопотання та відводи, подавати докази та інше. У разі незгоди з вироком або рішенням суду громадяни мають право апеляційного та касаційного оскарження. Ці скарги мають бути складені відповідно норм процесуального законодавства та подані до суду, що розглядав справу у передбачений законодавством строк.

Законодавством передбачено процедуру дисциплінарного провадження стосовно судді у разі порушення суддею посадових обов'язків чи присяги судді. Так, ст. 33 Закону України "Про статус суддів" передбачає, що дисциплінарне провадження щодо судді порушується рішенням голови відповідної кваліфікаційної комісії суддів, Головою Верховного Суду України, головами вищих спеціалізованих чи апеляційних судів.

Відповідно ч.4 ст. 111 Закону України «Про статус суддів» контроль за організацією діяльності судів та заслуховування інформації голів цих судів про їх діяльність здійснює Рада суддів.

Прийом   кореспонденції,   адресованої   на   Раду   суддів   Дніпропетровської   області   та кваліфікаційну   комісію   суддів   загальних   судів Дніпропетровського   апеляційного   округу здійснюється за адресою: м. Дніпропетровськ гір. К.Маркса. 57 кім.301.

Враховуючи  вищевикладене територіальне управління  повідомляє,  що  в  разі  наявності у громадян скарг, що стосуються порушення в судах "Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах", а саме не ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами справи, з протоколом судового засідання,  порушення  архівної справи,  порядку приймання, формування та оформлення судових справ та інших документів, вони мають право звернутися із зазначеною скаргою, яка містить достатньо даних для прийняття обгрунтованого рішення до територіального управління Державної судової адміністрації в Дніпропетровській області.